kovcslajosfotonapl.blogspot.com

2013. jan. 27.

A pók és a szerencse.

Szerencsém lesz! Gondoltam amikor a lesben a fagyos hidegben  üldögélve  egy pókocska rámászott a fényképező masinámra. Nem tudom hogyan kapott életre ebben a -10 fokos hidegben? Ölyveket vártam csirkefarhát ebédre.Itt kellett volna az a bizonyos szerencse .Ők azonban  dacolva a hideggel és a logikával nem jöttek.Illetve egy jött ,evett aztán ment is. A szajkók viszont megneszelték az élelemforrást ,és sokszor hármasával hancúroztak a les előtt. Akciókat próbáltam fotózni. Van egy kettő ami megmosolyogni való, és tetszik is. Ha nem is ölyveket ,de szajkókat hozott nekem a szerencsepók.

Csak egy habitus fotó.
 Balett.
 Hazaugrom a hússal!
 Gyere  bújj mögém!
 Szétszedlek !!


 Nézd távolt ugrok!
 Téli álmodozás .
Téli álmodozás 2.




2013. jan. 20.

Amikor a pesti ember téved


Nagyon vártam a hétvégét mert nagyon hideget jósoltak a meteorológusok ( nálunk pesti embernek is mondják). Gondoltam az ölyvek étvágya arányban lesz a hideggel . Szombatra még egy kis napsütést is jeleztek, ami tovább fokozta várakozásomat. Már a lesnél vártam Zoli barátomat .Nagy nehezen  bepréseltük  magunkat a lesbe. Az ablakon máris hatalmas páraréteg képződött ami lehetetlenné tette a fotózást. Már 10 mécses égett az üveg alatt .Néha ekkor voltak pillanatok amikor csinálhattunk néhány kockát.
 Különböző   elméleteket gyártottunk a pára keletkezésére. Próbáltuk papírtörlőbe  fújni a párát. A magunk ellőtt tartott papírtörlők miatt úgy néztünk ki  mintha kitört volna az ebola járvány. Az ölyvek is lazábban jöttek mint eddig. A fotózás után pedig autót mentettünk mivel nem tudtunk visszamenni  az aszfaltra.Toltuk ástuk a két járgányt.Ha nincs az traktoros akkor még mindig ott rostokolunk az erdőben.
 
 A rókát megtaláltam a hó alatt.
 Másik madár a rudin.
 A farhát is fogyott.

 A szajkó is kíváncsiskodott ,húst szertett volna lopni.
 Elvihetem ezt a husit??
 Távoli rokonok.



 




2013. jan. 14.

Második fotózás az ölyves lesnél

 

 Végre sikerült kimennem madarászni egy kicsit. Nehezen fotózásra alkalmas állapotba hoztam az üveget a lesen. Sokáig ültem mire megint egy kíváncsi szajkó odament a húshoz, utána gyorsan érkeztek az ölyvek úgy látszik a szajkó az előkóstoló a királyok előtt. A Zsombortól  kapott rókának felnyitottam a hasát ,hogy az ölyvek jobban  hozzáférjenek. A hóban sok rókanyomot láttam .Ami jó is meg nem is mert így sokkal hamarabb fogy el a hús az etetőből.Esetleg a koma nappal is előjön egy kis fotózásra.Sajnos a fény még mindig  kevéske volt a jó képek készítéséhez.Kéne egy új lencse!Csak a feleségem van ebben a kérdésben más véleményen?? Várom a előre jelzett nagy hideget ,hátha folytatódik a csoda a lesem előtt.

 

 A szürkék nagyon óvatosak,és tízen voltak.

De felbátorodtak és ott szambáztak az üveg előtt 1m-re.

 Egy kis csetepaté is volt.
 Meg fenyegetés.
 Pózolás
 Végre egy madár odament a rókához.

Talán ez lett a legjobb,csak a szárnya vége maradt le.


 Tiszteletlen szürke varjú.
 Röpképpel is próbálkoztam  ISO 1600-on.


2013. jan. 8.

Amikor a valóság szebb mint az álom.

 

Már régóta gondolkodtam egy ölyves les létesítésén. A leeresztett  tómederben árválkodott egy lesem kihasználatlanul. A helyszín kiválasztásában segített Zsombor aki a terület fővadásza, amikor a vadetetés alkalmával megmutatta a lehetséges helyszíneket. A megfelelő engedélyek birtokában állandó segítőmnek Béla barátomnak telefonáltam. Ő nem kérette magát és már hoztuk is a nadapi hegyek közé bódémat. Itt másfél köbméter föld kitermelése után helyére került .Másnap gondoltam kimegyek csinálok néhány kockát az első látogatókról. Már vagy három órát üldögéltem ás a hazaindulást fontolgattam amikor egy szajkó ment oda  a húshoz. Nemsokára egy ölyv érkezett, és mind többen csatlakoztak hozzá .Egy órán belül már 8 madarat számoltam meg a les előtt . A látvány minden képzeletemet felülmúlta. Vajon honnan tudják az ölyvek hol vár rájuk terített asztal?Talán úgy figyelik egymást mint az afrikai  keselyűk? Sajnos a fény kevés volt a sigmának így igazi akció fotók nem készülhettek ,de maradjon élmény későbbre is.Alig várom a folytatást.


 A bódé a helyszínen.
 Munkamegosztás: Béla ás, én fotózok.
Na én is ástam .


Szajkó volt az első vendég.


 Az első ölyv .
Majd a következő.

 Akciókat próbáltam fotózni
 Sajnos kevés a fény.

 Közben eleredt a hó.
 Csúcsforgalom 7 ölyv a képen.